• ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
0
  • Νιώθεις σαν να έχεις χάσει το έφηβο παιδί σου;
  • Απομονώνεται ξοδεύοντας ώρες στο κινητό ή στο διαδίκτυο;
  • Παίρνει κακούς βαθμούς ή λαμβάνει αρνητικά σχόλια από τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την προκλητική συμπεριφορά ή την έλλειψη εμπλοκής με τους συνομηλίκους του;
  • Ανησυχείτε μήπως δυσκολεύεται να καταλάβει πολύπλοκα συναισθήματα;
  • Μήπως αγωνίζεται να κάνει φίλους, φαίνεται να αποξενώνεται από τις κοινωνικές συναναστροφές ή να βιώνει εκφοβισμό στο σχολείο;
  • Αναρωτιέστε αν το άγχος για τους καλούς βαθμούς ή την κοινωνική κατάσταση έχει προκαλέσει στον έφηβο να αναζητήσει δίοδο σε πράγματα όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ή το σεξ;
  • Είναι ακόμη και η μικρότερη συνομιλία με το έφηβο παιδί σας ένας αγώνας;
  • Νιώθετε ανίκανος για το πώς να βοηθήσετε τον έφηβο σας στην περίοδο της εφηβείας και εύχεστε απεγνωσμένα να μπορούσατε να επαναφέρετε τη σχέση που κάποτε είχατε;


Αν ο έφηβος σας έχει κλειστεί στον κόσμο του – και εσείς μαζί του – ίσως νιώθετε σαν να σπάει η καρδιά σας. Η εφηβεία μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τους εφήβους. Αυτά τα χρόνια δημιουργούν συχνά άγχος για την επίτευξη καλών βαθμών, την τοποθέτηση ή την επιβίωση σε κοινωνικές ομάδες. Ο έφηβος μπορεί να παλεύει με κοινωνικές κλίκες στο σχολείο, να αισθάνεται άσχημα εμφανισιακά  ή να φοβάται  και να μην έχει καθόλου φίλους. Μπορεί ακόμη να διαπιστώνετε ότι δεν επιθυμεί να πάει στο σχολείο επειδή η κοινωνική ανησυχία είναι συντριπτική. Ως γονέας, μπορεί να αισθάνεστε αδυναμία να βοηθήσετε τον έφηβό σας. Μπορείτε να καθίσετε ξύπνιοι τη νύχτα ανησυχώντας αν πειραματίζεται με ναρκωτικά ή αλκοόλ ή έχετε ανησυχίες για τις φιλίες και τις ρομαντικές σχέσεις του. Μόλις επιστρέφει στο σπίτι από το σχολείο, μπορεί να αποφεύγει να συζητήσει πώς πέρασε την ημέρα του , ίσως να πηγαίνει στο δωμάτιό του και να κλειδώνει την πόρτα – πράγματι σας κλείνει και εσάς έξω από την ζωή του. Ίσως νιώθετε σαν να έχετε αποτύχει κατά κάποιον τρόπο ως γονέας και έχετε χάσει το παιδί σας. Αισθάνεστε ότι στερείστε τα εργαλεία για να το βοηθήσετε.

Οι έφηβοι συχνά βιώνουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της εφηβείας

Εάν ο έφηβός σας φαίνεται αποξενωμένος, δυσκολεύεται να κάνει νέους φίλους ή βυθίζεται στη σιωπή, δεν είστε μόνοι. Πολλοί γονείς αισθάνονται αποξενωμένοι από τα παιδιά τους κατά την εφηβεία – μια εποχή που η κύρια επιθυμία των έφηβων είναι να ξεφύγουν από τον κόσμο. Για πολλούς εφήβους, το σχολείο λειτουργεί σαν μια μίνι κοινωνία στην οποία ο κοινωνικός διαχωρισμός και η τοποθέτηση σημαίνει τα πάντα γι’ αυτά. Η περίοδος αυτή είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος χρόνος για τα παιδιά, τα οποία ασχολούνται με την εμφάνισή τους, αισθάνονται σαν να μην έχουν τα σωστά ρούχα, δεν μπορούν να προσελκύσουν έναν ρομαντικό σύντροφο ή δεν είναι αρκετά ελκυστικά. Είναι κοινό για τους εφήβους να βιώνουν το άγχος και / ή την κατάθλιψη εάν έχουν πρόβλημα να δημιουργήσουν σημαντικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Για τους έφηβους που δεν «ταιριάζουν», η απλή μετάβαση στην αφηβεία μπορεί να προκαλέσει άγχος, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί ο έφηβος σου φοβάται να πηγαίνει στο σχολείο το πρωί, εμφανιζόμενος μόνο για να βγει από μια αίσθηση υποχρέωσης. Για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της κοινωνικής και ακαδημαϊκής ζωής, κάποιοι έφηβοι ψάχνουν την εκπλήρωση σε ρομαντικές σχέσεις, ενώ άλλοι μπορεί να αρχίσουν να πειραματίζονται με ναρκωτικά και αλκοόλ. Μπορεί να αρνηθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την ημέρα τους, αφήνοντας τους γονείς απογοητευμένους από την έλλειψη επικοινωνίας.

Με τη βοήθεια της συμβουλευτικής, το παιδί σας μπορεί να ξεκινήσει να ευδοκιμεί σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Η εφηβεία δεν χρειάζεται να καταστρέψει την αυτοεκτίμησή του. Μπορεί να βοηθηθεί να νιώσει πιο ασφαλής στον εαυτό του, να βελτιώσει τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και να βρει εκπλήρωση στις σχέσεις. Στις συμβουλευτικές συνεδρίες, ο έφηβός σας μπορεί να αρχίσει να αντλεί δύναμη από τα πράγματα που κάνει καλύτερα. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που απολαμβάνουν – όπως η τέχνη, η μουσική ή άλλες εξωσχολικές αναζητήσεις – συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η οποία μπορεί τελικά να τον βοηθήσει να βρει την ευτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής. 

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε πληγεί από την άρνηση του εφήβου σας να σας μιλήσει για το τι συμβαίνει στο σχολείο, γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα – όπως ο χωρισμός από έναν σύντροφο ή τα συναισθήματα για το σώμα – που είναι πολύ ενοχλητικά για κάποιους έφηβους να συζητήσουν με τους γονείς. Ένας γονέας είναι ο μεγαλύτερος συνήγορος του παιδιού, αλλά συχνά το μόνο που χρειάζεται είναι ένας αμερόληπτος και αξιόπιστος ενήλικας που θα επιτρέψει στον έφηβο να ανοίξει τα θέματα που του προκαλούν δυσφορία ή συναισθηματικό πόνο. Με τη βοήθεια της θεραπείας, οι έφηβοι μπορούν να μιλήσουν μέσω των προβλημάτων τους, να εντοπίσουν τα θέματα που δημιουργούν άγχος και να μάθουν να διαχειρίζονται πολύπλοκα συναισθήματα.

Αν και μπορεί να αισθάνεστε αβοήθητοι ως γονείς, ξέρετε ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Με τη βοήθεια της εφηβικής συμβουλευτικής, ο έφηβος σας μπορεί να αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία και να μάθει να εκτιμά την αυθεντική αυτοπεποίθησή του αντί να βασίζεται σε πράγματα όπως η ομορφιά, η  δημοτικότητα ή οι ρομαντικές σχέσεις για επιβεβαίωση.

Μπορεί να είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα προς την παροχή συμβουλών για έφηβους, αλλά εξακολουθείτε να έχετε κάποιες ερωτήσεις ή ανησυχίες …


«Ανησυχώ ότι η παροχή συμβουλών  θα κάνει τους άλλους να δουν το έφηβό μου διαφορετικά.«

Οι άνθρωποι μπορούν να δουν το έφηβό σας διαφορετικά, αλλά μόνο επειδή κάνει θετικές αλλαγές. Εάν το παιδί σας πετύχει, τότε θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που λαμβάνει μέτρα προς την επούλωση. Ακόμη και ως ενήλικες προσπαθούμε συνεχώς να «ταιριάζουμε» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι καλύτερο να φροντίζετε τώρα τα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας παρά να αφήσετε τον εφήβό σας να αντιμετωπίσει τις ίδιες ανησυχίες και την αντικοινωνική συμπεριφορά κατά την ενηλικίωση, όταν οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολες.

«Ο έφηβος μου περνά απλά από τις τυπικές δυσκολίες της εφηβείας. Αυτά τα θέματα θα επιλυθούν μόνα τους.»

Είναι αλήθεια ότι σχεδόν κάθε έφηβος εμφανίζει κάποιο κοινωνικό άγχος και αποξένωση. Είστε όμως πραγματικά πρόθυμοι να διακινδυνεύσετε το ενδεχόμενο τα προβλήματα των εφήβων σας να είναι πιο σοβαρά; Οι εμπειρίες που έχουμε ως έφηβοι αφήνουν διαρκείς εντυπώσεις στην αυτοπεποίθησή μας ως ενήλικες. Στην πραγματικότητα, πολλοί ενήλικες βρίσκουν ότι εξακολουθούν να ασχολούνται με ζητήματα όπως η φιλία, η αγάπη και η κοινωνική κατάσταση που ξεκίνησαν στο γυμνάσιο, στο λύκειο. Μην αφήνετε τα ανεπίλυτα θέματα του εφήβου σας να ταξιδεύουν μαζί του για την υπόλοιπη ζωή του. Είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε τώρα τα συναισθηματικά ζητήματα του έφηβου σας, έτσι ώστε να μπορούν να είναι υγιής και αυτάρκης στο μέλλον.

«Ανησυχώ ότι θα χαρακτηριστώ ως κακός γονέας.«

Σταματήστε να είστε τόσο σκληροί με τον εαυτό σας! Δεν θα μπορούσατε να ζητήσετε βοήθεια εάν αποτύχατε ως γονέας. Με την ανάγνωση αυτής της ιστοσελίδας, είστε ήδη στο δρόμο να γίνετε ο καλύτερος γονέας που μπορείτε να είστε. Στις εφηβικές συμβουλευτικές συνεδρίες μας θα επικεντρωθούμε κυρίως στον έφηβό σας, αλλά μπορεί να βρεθείτε οι γονείς σε κάποιες συνεδρίες για να μάθετε κάποια νέα εργαλεία γονικής μέριμνας.

Μην αφήνετε την περίοδο της εφηβεία να μετατραπεί σε τραύμα ενηλίκων

Μπορείτε να βοηθήσετε τον εφήβό σας να επιτύχει ακαδημαϊκή και κοινωνική ευημερία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι διδαχτεί τα κατάλληλα εργαλεία.

TOP